Kysely

4 kysymystä: Tilastot ja todennäköisyys (MAB5 ja MAA10)

Tilastot ja todennäköisyys (MAB5 tai MAA10)

1. Onni osti AB Oyj:n osakkeita vuoden ensimmäisenä pörssipäivänä hintaan 17,50 euroa per osake ja myi osakkeet saman vuoden viimeisenä pörssipäivänä hintaan 18,70 euroa per osake. Yritys teki vuoden aikana voittoa 1,20 euroa osakkeelta ja sen maksama osinko oli 0,60 euroa per osake. Paljonko Onnin sijoitus tuotti ennen veroja?


2. Kolme jalkapalloilijaa vertaili viiden viimeisimmän liigakauden maalisaldojaan. Pelaaja 1 oli tehnyt ko. kausilla 1, 2, 6, 1 ja 4 maalia. Pelaaja 2 oli tehnyt 11, 8, 9, 13 ja 8 maalia. Pelaaja 3 oli tehnyt 20, 18, 16, 15 ja 15 maalia. Mikä seuraavista väitteistä pitää paikkansa?


3. 1. Neljä täysin tasaväkistä pelaajaa, A, B, C ja D, ovat pelaamassa, tavoitteena saada ensimmäisenä kolme voittoa. A:lla on jo yksi voitto, B:llä ja C:llä molemmilla kaksi voittoa, mutta D:llä ei vielä yhtään. Jokainen oli laittanut voittopottiin 50, ja kaikki rahat piti mennä pelin lopulliselle voittajalle. Peli joudutaan kuitenkin keskeyttämään yllä olevassa tilanteessa. Nyt alkaa pohdinta siitä, kuinka voitto on jaettava pelaajien kesken. Oikeudenmukaisin tapa on jakaa kokonaispotti todennäköisyyksien suhteessa, kun laskujen lähtökohdaksi otetaan tilanne pelin keskeytyessä. Kuinka paljon D:n kuuluu saada potista?


4. Verotoimistossa on kaksi eri odotusaulaa. Toisessa on viisi tuolia, joista kaksi on juuri maalattuja. Toisessa odotushuoneessa on seitsemän tuolia, joista kolme on juuri maalattu. Asiakas saapuu tyhjään toimistoon ja valitsee sattumanvaraisesti toisen odotushuoneen ja istuu johonkin tuoliin. Millä todennäköisyydellä asiakkaan housut tahriintuvat?


 

« Takaisin pääsivulle