Kysely

15 kysymyksen koe

Taloustieto (YH2)

1. Kestävän kehityksen pääperiaate on


2. UEFA EURO 2016TM -turnaus on potkaistu käyntiin. Kuukauden ajan 24 joukkuetta kaikkialta Euroopasta kisaa halutun pokaalin voitosta. Kisojen kunniaksi jopa 816 13–17-vuotiasta nuorta saavat mahdollisuuden toimia otteluiden lipunkantajina kisakentillä. ... Onnekkaat lipunkantajat tulevat saamaan unohtumattoman kokemuksen turnauksessa. He saattelevat kussakin matsissa pelaavien joukkueiden kansallisliput kentälle ja esittelevät yleisölle kunkin maan omat värit. Kutakin lippua kantaa kahdeksan nuorta, eli kentällä on yhteensä 16 lipunkantajaa kerrallaan. ... Ennen kutakin peliä lipunkantajat saavat hauskaa tekemistä koko päiväksi. Luvassa on harjoituksia, jalkapallomatseja entisten ammattilaispelaajien kanssa ja peliasujen sovitusta. Tapahtumarikkaan päivän jälkeen lipunkantajat kuljetetaan stadionille suurta hetkeään varten. Nuoret tulevat todellakin olemaan kaiken keskiössä ja näkevät kisahuuman aivan lähietäisyydeltä. Tämän vuoksi jokainen nuori on saanut Coca-Colalta älypuhelimen, jolla he voivat jakaa kisatunnelmiaan ja kertoa jännittävästä päivästään koko maailmalle. ... Kesäkuun 15. päivä Romania–Sveitsi -pelissä ja kesäkuun 16. päivä Saksa–Puola -pelissä on paikalla kahdeksan erityistä vierasta. Ranskalainen hyväntekeväisyysjärjestö Petits Princes ja Coca- Cola toteuttavat kahdeksan vakavasti sairaan lapsen unelman ja he pääsevät seuraamaan pelejä aivan kentän vierestä. Lapsilla on myös mahdollisuus tavata jalkapallosankarinsa. Miten sinusta tuli lipunkantaja UEFA EURO 2016TM -turnaukseen? James (15 v.): ”Osallistuin Coca-Colan netissä järjestämään kilpailuun, jossa piti vastata eri maiden lippuihin liittyviin kysymyksiin. Olin opetellut Euroopan liput, joten kysymykset eivät edes olleet kovinkaan vaikeita. Sitten sain sähköpostin, jossa kerrottiin, että minut oli valittu mukaan.” ... ”Olen todella innoissani! Sain juuri tietää, että tulen olemaan osa 21. kesäkuuta järjestettävää Saksa–Pohjois-Irlanti -matsia. Päivä alkaa yhdeksältä aamulla ja saamme ohjeet lipunkantoa varten. Sitten tapaamme entise


3. Mikä seuraavista vaihtoehdoista pitää paikkansa?


4. Työn sivukulujen laskeminen


5. Mikä seuraavista noususuhdannetta koskevista väittämistä ei pidä paikkaansa:


Ihminen ympäristön ja yhteiskunnan muutoksessa (HI1)

6. USA:n presidentti Calvin Coolidge puhui kongressille 4.12.1928 seuraavasti: ”Yhtäkään Yhdysvaltain kongressia eivät ole tervehtineet miellyttävämmät tulevaisuudennäkymät sen arvioidessa liittovaltion tilaa kuin ne, jotka nyt ovat edessämme… Varakkuus, jonka yritteliäisyytemme ja ahkeruutemme ovat luoneet ja jonka taloutemme on säästänyt, on jakautunut mahdollisimman tasaisesti kansamme keskuuteen ja virrannut hallitusti maasta palvellakseen maailman hyvinvointia ja liike-elämää. Enää ei toimeentulosta puhuttaessa vaadita välttämättömyyksiä vaan ylellisyyttä. Kasvava kotimainen kysyntä ja laajeneva ulkomaankauppa kuluttavat lisääntyvän tuotannon. Maa voi tarkastella tätä hetkeä tyytyväisenä ja odottaa tulevaisuutta optimistisena.” (Hobsbawn 1999, s. 115) Presidentti Coolidge puhui näin, koska:


7. Mikä seuraavista vaihtoehdoista pitää paikkansa?


8. Taulukko kuvaa maailman teräksen tuotantoa v. 1850 ja v. 1890: Mistä muutokset johtuvat?


9. Mikä seuraavista väittämistä ei pidä paikkaansa:


10. Niin sanotuilla kehittyvillä mailla tarkoitetaan


Tilastot ja todennäköisyys (MAB5 tai MAA10)

11. Vesa ostaa 100 kpl LogIT-nimisen yhtiön osakkeita. Hän arvioi, että osakkeen hinta nousee yhdellä eurolla pörssipäivän aikana todennäköisyydellä 0,5 ja laskee yhdellä eurolla todennäköisyydellä 0,5. Muut vaihtoehdot eivät ole mahdollisia. Hän on päättänyt myydä osakkeensa heti, kun niiden pörssipäivän loppuhinta on korkeampi kuin osakkeiden hankintahinta. Osakkeiden hankinnasta ja myynnistä aiheutuvia muita kuluja ei oteta huomioon, koska ne ovat niin pieniä, että eivät vaikuta laskelmaan. Millä todennäköisyydellä (kahden desimaalin tarkkuudella) hän myy osakkeensa seuraavan viiden pörssipäivän aikana?


12. Pienen yrityksen työsuojelutoimikuntaan valitaan 6 henkilöä työntekijöiden keskuudesta. On sovittu, että heidät valitaan arvalla satunnaisesti niin, että sekä miehiä että naisia valitaan kumpiakin kolme. Yrityksessä on työntekijöinä 10 miestä ja 8 naista. Millä todennäköisyydellä Saila, yksi naistyöntekijöistä, tulee valituksi (kahden desimaalin tarkkuudella)?


13. Tilastojen mukaan jääkiekossa pelaaja tekee rangaistuslaukauksessa maalin 30 % todennäköisyydellä. Jos rangaistuslaukauskilpailussa kumpikin joukkue suorittaa kolme rangaistuslaukausta, niin millä todennäköisyydellä yksi maalivahdeista pitää nollan, mutta toinen ei? Rangaistuslaukausten oletetaan olevan toisistaan riippumattomia tapahtumia.


14. Kuvan aineisto oleva aineisto kuvaa bruttokansantuotteen volyymia per henkilö indeksimuodossa vuosina 1860-2009. Minä seuraavista vuosikymmenistä prosentuaalinen talouskasvu per henkilö oli nopeinta?


15. Mikä seuraavista vaihtoehdoista pitää paikkansa kuvion 2 perusteella?


 

« Takaisin pääsivulle